Vezeték nélküli „doboz” világítás

Amikor egy ötlet valóra válik…

Sztori:

Azok akik motoroznak előbb utóbb a legtöbben arra kényszerülünk hogy vegyünk motorunkra egy hátsó dobozt más néven top case-t. Praktikus hisz könnyű általában le és fel tenni a motorra, illetve mérettől függően sok minden belefér. Nem volt ez másképp nekünk sem, mert „kinőttük” a 42Literes dobozt és vettünk a túra motorunkra egy 58L top case-t.

Mikor megvettük, hazajövet ránk esteledve molyoltunk a dobozban és ugye világítás nem lévén telefonnal világítva, találtuk meg amit épp kerestünk. Na innen jött a feleségem ötlete: „De jó lenne valami világítás ebbe a dobozba!”

Hmm na de milyen? Kérdeztem tőle. Válasz: nem lehetne Led szalagot bele tenni? De lehet csak….

  • 1. Külön bele van vezetékelve (hátrány: doboz levételekor csatlakozóval is bíbelődni kell és át kell fúrni a dobozt)
  • 2. Belső akkuval vagy elemmel (hátrány: Akkut valamivel tölteni kell vagy cserélni időnként az elemet)
  • 3. Érintkezőfelületű csatlakozással. (hátrány: a dobozt szintén meg kell fúrni és még a csatlakozó egy idő után elkorrodál)
  • 4. Valami más….

Az ötlet!

Mivel nem akartam átfúrni a dobozt (a vízállóság megőrzése miatt sem) jött az ötlet hogy jó lenne ha úgy működne a belső világítás, mint az újabb telefonokon a vezeték nélküli töltés.

Interneten kutakodva megtaláltam a megfelelő megoldást erre a problémára.

Vezeték nélküli „töltő” modul.

Megvalósítás és kapcsolás:

Alternatívák:

A modult egyszerűbbnek és olcsóbbnak találtam megvenni Kínából mint elkészíteni a fenti kapcsolásokat. Ismert kínai webáruházon az alábbi címszóval keress rá: 5V 1A Wireless Power Supply Module

A kapcsolási rajz:

Kapcsolási rajz letölthető itt KiCad formátumban.

A modul 5V-ot ad ki ezért 5V-os led szalagot vettem és 1A-es a töltő modult. A vevő modul terhelés nélkül 60mA-t vesz fel.

Kapcsolónak egy reed relét használtam fel aminek a mágnese a doboz tetejébe van beleragasztva illetve az IRFU420 helyett egy SMD mosfetet (AO3400) forrasztottam a nyákba.

A beszerelés…

Az „adó” modul a doboz platnijába van beépítve.

A vevő a dobozban elrejtve:

A végeredmény:

Végül egy videó a működésről:

Már csak egy időzítő áramkör kell a vevőhöz hogy ne menjen 0-24-ben. /a cikket még folytatjuk…/